DODR wspiera Stowarzyszenie Forum Rolnictwa Ekologicznego
W styczniu Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego dołączył do Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego jako członek wspierający.
Stowarzyszenie to pozarządowa organizacja o zasięgu ogólnopolskim. Jego celem jest upowszechnianie rolnictwa ekologicznego wśród producentów rolnych i przetwórców oraz promocja produktów ekologicznych oraz inspirowanie i popieranie nauki wspierającej rozwój tego typu rolnictwa.
Prezesem Stowarzyszenia jest jego współzałożycielka prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska. Od lat prowadzi krajowe i międzynarodowe projekty związane z rolnictwem i żywnością ekologiczną. Należy też do zarządów kilku polskich, europejskich i światowych organizacji promujących tę tematykę (FQH, OFSP, ISOFAR, ENOAT).
Tworząc stowarzyszenie, członkowie tej organizacji uczcili pamięć profesora Mieczysława Górnego – pioniera rolnictwa ekologicznego w Polsce. Profesor z wykształcenia był leśnikiem, przez wiele lat wykładał w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Na SGGW stworzył Zakład Ekologicznych Metod Produkcji Żywności, czyli pierwszą w Polsce placówkę naukową wspierającą rolnictwo ekologiczne.
Z jego inicjatywy powstało Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „Ekoland”– pierwszą organizację zrzeszającą polskich eko-rolników i reprezentującą ich interesy.
Ośrodek i ekologia
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego także wspiera rozwój rolnictwa ekologicznego w regionie, poprzez doradztwo rolnicze, służące podnoszeniu poziomu wiedzy i umiejętności rolników ekologicznych. Jest to szereg działań, takich jak prowadzenie szkoleń dla rolników, promowanie dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w gospodarstwach ekologicznych, organizację seminariów i konferencji oraz kompleksową obsługę rolników w zakresie ubiegania się o wsparcie finansowe w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (PS WPR).
Warto zaznaczyć, że DODR realizował od czerwca 2022 roku operację „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w konsorcjum z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. W ramach tego projektu zostały założone demonstracje w ekologicznych, certyfikowanych gospodarstwach z 25 tematów z produkcji roślinnej, zwierzęcej i przetwórstwa. W obiektach demonstracyjnych przeprowadzono teoretyczne i praktyczne szkolenia, w których wzięły udział 603 osoby.
Rolnictwo ekologiczne
Rolnictwo ekologiczne to metoda produkcji żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów. Podstawową zasadą jest zaniechanie stosowania w procesie produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Zasada ta dotyczy wszystkich rodzajów i etapów produkcji – zarówno uprawy roślin, chowu i hodowli zwierząt, jak i przetwórstwa. Ekologiczna produkcja roślinna ma utrzymywać i zwiększać żyzność gleby, a także zapobiegać jej erozji. Rośliny powinny być nawożone poprzez ekosystem gleby, a nie za pomocą dodawanych do gleby nawozów rozpuszczalnych. Ekologiczny chów zwierząt opiera się na zasadzie spełniania standardów dotyczących dobrostanu zwierząt, zaspokajać potrzeby związane z trybem życia danego gatunku zwierząt, a zarządzanie powinno opierać się na zapobieganiu chorobom.
Co nam daje rolnictwo ekologiczne? Odpowiedź na pytanie zawiera się w jego haśle programowym: produkuje – nie niszcząc Ziemi, żywi – nie szkodząc konsumentom.
Urszula Kozaczuk, DODR