Operacja „Realizacja planu działania KSOW, w celu poznania metod wspierających przeciwdziałanie zmianom klimatu, ochronę zasobów naturalnych oraz zwiększanie różnorodności biologicznej, podczas wyjazdu studyjnego”

W wyniku realizacji operacji osiągnięty zostanie następujący cel: wspieranie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności, leśnictwie i na obszarach wiejskich. 

Celem operacji jest zachęcenie dolnośląskich rolników do zwiększania liczby gospodarstw, areału upraw, produkcji ukierunkowanej na ochronę środowiska oraz rozwijanie przetwórstwa produktów wytwarzanych regionalnie, w oparciu o potencjał gospodarstwa i tradycyjne receptury. Przetwórstwo wpisujące się w dziedzictwo kulinarne regionu, wykorzystujące płody rolne wyprodukowane w gospodarstwie rolnym prowadzonym w sposób konwencjonalny, wpływa na rozwój regionu, daje szansę na rozwój i uzyskanie dodatkowych dochodów niewielkim gospodarstwom, a przede wszystkim chroni przyrodę. Dodatkowo umożliwienie zapoznania się z dobrymi praktykami stosowanymi w gospodarstwach, które prowadzą produkcję i przetwórstwo metodami rolnictwa ekologicznego podczas wyjazdu studyjnego.

Efektem realizacji operacji będzie udział w wyjeździe studyjnym 25 osób.