Operacja „Realizacja planu działania KSOW poprzez realizację warsztatów fotograficznych dotyczących produktów lokalnych i konferencji promującej lokalną żywność”

W wyniku realizacji operacji osiągnięty zostanie następujący cel: wspieranie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności, leśnictwie i na obszarach wiejskich. 

Celem operacji jest wsparcie działających grup operacyjnych realizujących projekty polegające na skracaniu łańcucha dostaw żywności, zachęcenie uczestników do współpracy w zakresie tworzenia grup operacyjnych EPI ukierunkowanych na realizację innowacyjnych projektów, a także wsparcie rozwoju przedsiębiorczości poprzez podniesienie wiedzy i umiejętności w zakresie wspólnej promocji produktów regionalnych wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego oraz budowanie świadomości konsumenckiej w zakresie produktów wytwarzanych przez dolnośląskich rolników i producentów (w tym członków Zespołu tematycznego ds. Dolnośląskiego Targu Rolnego) podczas realizowanych warsztatów. Dodatkowo utworzenie wspólnej płaszczyzny do zdobycia fachowej wiedzy w zakresie przetwórstwa tradycyjnej żywności oraz integracji i tworzenia sieci kontaktów pomiędzy dolnośląskimi Kołami Gospodyń Wiejskich, a także prezentację dobrych praktyk w zakresie działalności KGW podczas realizowanej konferencji.

Efektem realizacji operacji będzie udział w ww. operacji 64 osób.