Olvita

Ol’Vita, Mysłaków, gmina Marcinowice, powiat świdnicki

Wykorzystując dziesięcioletnie doświadczenie w branży olejarskiej, poparte wiedzą, pasją i zaangażowaniem, Krzysztof Dziaduch stworzył w 2004 roku rodzinną firmę. Dziś Ol’Vita zalicza się do czołówki producentów olejów zimno tłoczonych i zdrowej żywności.

Właściciele dbają o jakość produktów, potwierdzaną wynikami badań w zewnętrznych akredytowanych laboratoriach, a także licznymi nagrodami.

Działalność Ol’Vity jest związana z przemysłem spożywczym, kosmetycznym i paszowym. Wytwarzane są tutaj oleje tłoczone na zimno, oleje w kapsułkach, mąki naturalne z nasion oleistych, suszone owoce, pestki. Ol'Vita posiada własną linię technologiczną, dzięki której w niskiej temperaturze powstaje kolejny ze sztandarowych produktów, czyli olej kokosowy tłoczony na zimno, o wyjątkowym smaku i aromacie oraz cennym składzie kwasów tłuszczowych. Wśród szerokiej gamy naturalnych kosmetyków znajdziemy oleje, peelingi i maseczki ze zmielonych, częściowo odtłuszczonych nasion lub pestek. Wszystkie kosmetyki są przebadane dermatologicznie, alergologicznie i mikrobiologicznie i nie zawierają substancji konserwujących, barwiących i zapachowych.

Produkcja produktów ze składników naturalnych jest możliwa dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii przetwórstwa surowców oleistych wysokiej jakości.

Ślężański olej rzepakowy tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych polskich odmian nasion rzepaku, w 2012 roku otrzymał główną nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W kolejnym roku został nagrodzony ogólnopolską Perłą 2013. Olej charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem oraz żółtą barwą i subtelnym zapachem z nutą świeżych nasion rzepaku. Zrównoważone bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartość naturalnej witaminy E i lecytyny sprawiło, że jest nazywany „oliwką północy”.

Jego lokalny charakter podkreśla certyfikat „Ślężański Produkt Lokalny” nadawany przez Lokalną Grupę Działania „Ślężanie”. Jednym ze sztandarowych produktów jest uhonorowany Pucharem Jakości 2013, przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie „Olej lniany do diety dr Budwig”, charakteryzujący się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.

Ol’Vita, jako pierwsza w kraju opracowała i wdrożyła technologię tłoczenia na zimno oleju z zarodków polskiej pszenicy. „Olej z kiełków pszenicy zimno tłoczony” otrzymał I nagrodę podczas Targów „Zdrowie ma smak” oraz Złoty Medal na Międzynarodowych Targach Naturalnej Żywności Natura Food w Łodzi.