Laureaci konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2013 | DODR Wrocław

Skip to main menu Przejdź do treści Skip to search Skip to footer
Strona główna

Social menu

  • bip
  • Facebook

Mapa strony

  • Mapa strony

Zaloguj

  • Dla pracowników DODR

Główna nawigacja

    • RODO
    • Etyka i Procedura Antykorupcyjna w DODR
    • Deklaracja dostępności
    • Struktura
    • Dyrekcja
    • Zadania
    • Praca w DODR
    • Ekonomika rolnictwa
    • Środowisko
    • Rozwój obszarów wiejskich
    • Technologia produkcji
    • Stacje meteorologiczne
    • Szkolenia PS WPR
    • Szkolenia chemizacyjne
    • Szkolenia cykliczne
    • Szkolenia wg miejsca realizacji
    • Szkolenia zawodowe
    • Realizowane projekty
    • BEZPŁATNE PROGRAMY DORADCZE
    • Konkursy
    • PROW
    • Cennik usług
    • Centrala
    • Komórki organizacyjne
    • Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
  • Baner promujący platformę GDZIEJESTEKO.PL. Po lewej stronie znajduje się kolorowa kompozycja warzyw, takich jak dynia, kukurydza, cebula, czosnek i pomidory. Po prawej stronie widoczna jest mapa Polski z zaznaczonymi lokalizacjami gospodarstw ekologicznych. Na środku znajduje się napis: „Zgłoś się do EKOGWARANCJI i pokaż swoje gospodarstwo na GDZIEJESTEKO.PL!”. Logo platformy „gdzieJESTEKO.PL” znajduje się poniżej tekstu.
    Zobacz szczegóły
  • Zapraszamy na bezpłatne jednodniowe szkolenia
    Zobacz szczegóły
  • Baner reklamowy firmy Agrii przedstawiający nowoczesny budynek z napisem 'Sklep rolniczy', rolników podających sobie ręce na tle pola oraz produkty rolnicze. Hasło: 'Twój sprawdzony partner w rolnictwie!'
    Zobacz szczegóły
  • x
    Zobacz szczegóły
  • grafika dotycząca bezpłatnych programów doradczych dla rolników
    Zobacz szczegóły
  • Baner zachęcający do prenumeraty  miesięcznika Twój Doradca  Rolniczy Rynek
    Zobacz szczegóły
  • grafika przedstawiająca ciągnik podczas prac polowych

    Zapraszamy na szkolenie
    w zakresie środków
    ochrony roślin

    Zobacz szczegóły
  • Z lewej strony tekst "Zarejestruj się w polskim e-bazarku" – Obok kolorowe warzywa i owoce ułożone w koszu i wokół niego, na tle drewnianej ściany.
    Zobacz szczegóły
  1. Strona Główna
  2. Multimedia
  3. Laureaci konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2013

Laureaci konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2013

Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w naszym województwie odbył się już po raz siódmy a gospodarstwa, zgodnie z regulaminem oceniane były w dwóch kategoriach „ekologia środowisko” i „ekologiczne gospodarstwo towarowe”. Konkurs przeprowadzany jest na terenie całego kraju na poziomie wojewódzkim i krajowym a jego celem jest promowanie rolnictwa ekologicznego w Polsce. W naszym województwie konkurs realizowany był przy wsparciu środków unijnych Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i  wzięło w nim udział 11 dolnośląskich gospodarstw ekologicznych. Powołana komisja konkursowa wizytowała zgłoszone do konkursu gospodarstwa i poddała je szczegółowej ocenie. Oceniano między innymi asortyment i wielkość produkcji, jej jakość, formy promocji, bioróżnorodność w gospodarstwach, wykorzystanie starych i lokalnych odmian i ras w produkcji, wpływ sposobu gospodarowania i prowadzenia gospodarstwa na środowisko, jak również działalność edukacyjną gospodarstwa. Wyłonieni laureaci konkursu na szczeblu wojewódzkim, zwycięscy w obydwu kategoriach, zostali zgłoszeni do konkursu krajowego i odnieśli sukces. Gospodarstwo ekologiczne Agaty Kowal Ruschil i Rolanda Ruschila z Wrzeszczyna koło Jeleniej Góry zdobyło II miejsce w kategorii „ekologia środowisko”, a gospodarstwo Katarzyny i Krzysztofa Kysiów z Międzylesia koło Kłodzka otrzymało wyróżnienie w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe”.    To ogromny sukces naszych dolnośląskich gospodarstw, które zostały docenione w obydwu kategoriach. Uroczyste podsumowanie wyników ogólnopolskiego konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2013 roku odbyło się podczas międzynarodowych targów Natura Food w Łodzi.

Gospodarstwo Agaty Kowal Ruschil I Rolanda Ruschila Kowalowe Skały położone jest w Wrzeszczynie w powiecie jeleniogórskim. Z gospodarstwa roztacza się wspaniały widok na Karkonosze i Góry Izerskie. W tym 33 hektarowym gospodarstwie prowadzona jest produkcja mieszana. Uprawiane są mieszanki motylkowatych z trawami, koniczyna, zboża w tym owies, utrzymywane są trwałe użytki zielone oraz prowadzone są uprawy sadownicze na areale prawie 1 ha, w tym sad mieszany składający się ze starych gatunków drzew owocowych, z przewagą jabłoni dostosowanych do warunków ostrego górskiego klimatu. Głównym kierunkiem działalności rolniczej jest chów owiec rasy szara rogata wrzosówka lineburska –„hodowlany muflon”.  Stado liczy 210 sztuk, w tym 130 matek. Ponadto w gospodarstwie utrzymywane jest stado danieli liczące 38 sztuk,  prowadzony jest chów drobiu w tym kur rasy zielononóżka – 200 sztuk oraz królików – 32 szt. Liczba zwierząt dostosowana jest do wielkości gospodarstwa i możliwości zabezpieczenia dostatecznej ilości dobrej paszy. Ekologiczną produkcję rolną gospodarstwo prowadzi od 2007 roku. Dużą wagę przywiązuje się do szerzenia świadomości ekologicznej, w związku z czym w gospodarstwie organizowane są liczne zajęcia edukacyjne. Gospodarstwo jest w bazie gospodarstw demonstracyjnych i należy do sieci Zagroda Edukacyjna. Od lat z dużym zainteresowaniem prowadzone są zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży tj.: „Ssaki ich miejsce i przystosowania w ekosystemach”, „Cztery pory roku w gospodarstwie ekologicznym” - zajęcia tematyczne np.: kartoflane  impresje, jesienny kierdel, wiosna - czas narodzin, ślady na śniegu „Zwierzaki Filcaki”, „Od owieczki do niteczki”, „Od baranka do ubranka”, których uczestnicy samodzielnie filcują wełnę i wykonują różne wyroby. Warsztaty organizowane są również dla dzieci niepełnosprawnych, a samodzielne filcowanie wełny i tworzenie najróżniejszych rzeczy pod fachowym okiem gospodarzy okazało się dla dzieci bardzo efektywną, nieocenioną w skutkach terapią. Artystyczne wyroby z filcowanej wełny Pani Agaty były wielokrotnie nagradzane w konkursach oraz prezentowane na różnych wystawach. Są też sprzedawane w gospodarstwie, podczas kiermaszów i zdobywają grono swoich nabywców. Gospodarze posiadają bardzo dobrze wyposażoną pracownię do prowadzenia tego rodzaju zajęć. Uczestnikom spotkań przekazywane są również zasady zdrowego odżywiania się oraz wiedza o szkodliwości niektórych przemysłowych produktów. Gospodarstwo prowadzi również działalność ekoagroturystyczną. Gościom oferowane jest wyżywienie, którego podstawą są własne produkty wytworzone w gospodarstwie, w tym jagnięcina, doskonałe pasztety jagnięce i salami. Zdolności kulinarne gospodarzy wielokrotne podziwiane były podczas jarmarków, kiermaszów i spotkań o tematyce ekologicznej. Pani Agata ponadto posiada uprawnienia przewodnika sudeckiego. Gospodarstwo jest doskonałym przykładem funkcjonowania w zgodzie z naturą, gdzie produkcja nie obciąża środowiska jak również sprzyja zachowaniu bioróżnorodności oraz wiejskiego krajobrazu.

Gospodarstwo Katarzyny i Krzysztofa Kysiów położone jest w Międzylesiu, w powiecie kłodzkim w województwie dolnośląskim. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 134 ha, z czego użytki rolne stanowią 116 ha. Ekologiczna produkcja rolna jest prowadzona od 2001 roku. W gospodarstwie uprawiana jest gryka zwyczajna, zboża -  głównie stare odmiany pszenic takie jak orkisz i płaskurka, dynia oleista bezłuskowa z przeznaczeniem na pestki, mieszanki motylkowatych z trawami oraz koniczyna czerwona. Prowadzone są również kwalifikowane uprawy nasienne koniczyny czerwonej i tymotki łąkowej. Gospodarstwo aktywnie rozwija produkcję wprowadzając nowe, aktualnie poszukiwane na rynku produkty rolne jak soczewica, płaskurka czy len. W gospodarstwie utrzymywane są śródleśne, ekstensywne trwałe użytki zielone, bioróżnorodne i cenne przyrodniczo. Pola gospodarstwa położone są w terenie górskim, o krótszym okresie wegetacji, na słabszych glebach o zmiennych warunkach wilgotnościowych, co ma wpływ na uzyskiwane plony. Jednak przy dbałości o kulturę rolną, prawidłowej agrotechnice, doborze i następstwie roślin wielkość plonów nie odbiega, a nawet przewyższa średnie plony uzyskiwane w gospodarstwach konwencjonalnych tego terenu. Gospodarstwo jest jednym z członków rodzinnie powiązanej Grupy Producentów Ekologicznych „Dolina Gryki”. Gospodarz - Krzysztof Kyś jest prezesem grupy i bardzo aktywnym jej członkiem. Członkowie grupy prowadzą ekologiczną produkcje rolną na areale 600 ha i specjalizują się w uprawie gryki, której areał wynosi 120 ha. Grupa posiada nowoczesny i kompleksowy park maszynowy dostosowany do skali i wielkości produkcji, zapewniający prowadzenie upraw na wysokim poziomie i w odpowiednim terminie. W „Dolinie Gryki” w 2012 roku rozpoczęła działalność ekologiczna kaszarnia, w której produkowana jest kasza gryczana palona i biała polecana szczególnie dla alergików, płatki gryczane, mąka gryczana oraz łuski gryki.  Za pośrednictwem grupy gospodarstwo współpracuje z hurtowymi odbiorcami zagranicznymi z Francji, Czech, Niemiec, Austrii i Włoch. Część uzyskiwanych plonów sprzedawana jest indywidualnym odbiorcom w kraju, w tym do gastronomi i gospodarstw domowych. Wypracowana przez lata jakość wytwarzanych w gospodarstwie produktów zapewnia ich stały zbyt. Swoje wysokiej ekologicznej jakości produkty prezentują na rynku krajowym, ale również uczestniczą w targach zagranicznych tj.; Natura Food w Łodzi, Organic Marketing Forum w Warszawie, Eko Gala w Rzeszowie oraz BioFach w Norymberdze  i to głównie zapewnia im stały i pewny zbyt na rynku krajowym a przede wszystkim na zagranicznym. Gospodarstwo aktywnie uczestniczy również w ważniejszych imprezach branżowych, należy także do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, prowadzi również dodatkową działalność mającą na celu rozszerzenie społecznej świadomości ekologicznej dotyczącej m.in. żywności bio, w postaci prelekcji oraz pomocy w organizowaniu warsztatów ekologicznych. W gospodarstwie jest również mini kolekcja starych maszyn rolniczych tego terenu. Gospodarze są otwarci na nowe doświadczenia i chętnie korzystają ze zdobyczy nauki. Sposób prowadzenia gospodarstwa i wymierne efekty jego działalności są cennym przykładem i wzorem dla innych gospodarstw ekologicznych tego terenu, w tym rozpoczynających produkcję ekologiczną.

Uroczyste ogłoszenie wyników wojewódzkiego etapu konkursu odbyło się podczas  XXVI Kiermaszu Ekologicznego w Jeleniej Górze. Kiermasz to ważne wydarzenie promujące branżę ekologiczną na Dolnym Śląsku a tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „ekologia i tradycja”. Ważnym elementem tej uroczystości była prezentacja gospodarstw ekologicznych, w tym laureatów i uczestników konkursu oraz degustacja wytwarzanych w nich produktów.  Ponadto można było skosztować wielu gatunków ciast, wędlin oraz przetworów owocowych i warzywnych. Laureaci konkursu w obu kategoriach zostali uhonorowani dyplomami Marszałka Województwa Dolnośląskiego oraz otrzymali nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Dodatkowo laureaci trzech pierwszych miejsc w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe” otrzymali nagrody ufundowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu. Uroczyste podsumowanie wyników ogólnopolskiego konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2013 roku odbyło się podczas międzynarodowych targów Natura Food w Łodzi.

Laureaci wojewódzki etapu konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2013 roku.
Kategoria „ekologia środowisko”

I miejsce – Agata Kowal – Ruschil i Roland Ruschil z Wrzeszczyna koło Jeleniej Góry 
II miejsce – Mirosława Kołtun z Płóczek Górnych koło Lwówka Śląskiego
III miejsce – Wiesław Mąka z Sokołowska koło Wałbrzycha

Kategoria „ekologiczne gospodarstwo towarowe”

I miejsce – Katarzyna i Krzysztof Kyś z Międzylesia koło Kłodzka
II miejsce – Franciszek Kapłan z Długopola Górnego koło Kłodzka
III miejsce – Lucyna Skrzekut z Jawiszowa koło Kamiennej Góry

 

Urszula Bogusiewicz – DODR we Wrocławiu

  • Udostępnij
  • Drukuj
  • PDF
Data publikacji
2014-01-13

Kontakt - Centrala

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław

adres skrytki ePUAP: /DODR/SkrytkaESP

Godziny pracy:
od poniedziałku do piątku
od 07:00 do 15:00

Telefony:
tel. centrala 71/339 80 21,22
tel. sekretariat 71/339 86 56
 
E-mail:
sekretariat@dodr.pl
www.dodr.pl

Na skróty

  • Przydatne linki
  • Mapa strony
  • Deklaracja dostępności
  • RODO

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Projekt i wykonanie: Vobacom