Dar Vit, czyli dziadkowe przepisy i kiełbasa z Jagodnika

Zaczęło się ponad pięćdziesiąt lat temu we wsi Jagodnik pod Świdnicą, gdzie dziadek pana Dariusza wytwarzał naturalnie wędzone wędliny. Opracował wiele wyjątkowych receptur, które przekazał synowi i wnukowi. Dziś Dar Vit kontynuuje rodzinne tradycje. W tym roku wytwórnia zdobyła tytuł wojewódzkiego Mistrza AgroLigi 2020 w kategorii firmy.

W 2013 roku Pan Dariusz razem z tatą i ciocią podjęli decyzję o rozpoczęciu produkcji na szerszą skalę. Z maleńkiego piętnastometrowego pomieszczenia, w którym wytwarzali produkty dla siebie i rodziny, przenieśli się do wydzierżawionego, nieczynnego zakładu przetwórczego.

Nowa lokalizacja i budynki o powierzchni około czterystu metrów, a także zakup wyposażenia, umożliwiły zwiększenie produkcji, stworzenie nowych miejsc pracy i rozszerzenie asortymentu. Po siedmiu latach funkcjonowania, po raz kolejny właściciele stanęli przed problemem braku możliwości rozbudowy i dalszego rozwoju. Postanowili skorzystać z unijnego dofinansowania i zbudować własny zakład o powierzchni około 800 m2, w którym pracuje 27 osób.

W nowym zakładzie jedną z zastosowanych innowacji są ściany ze stali nierdzewnej, umożliwiające izolację i utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz higieny. Kolejnym rozwiązaniem jest zastosowanie kolektorów słonecznych.

Dar-Vit ma w ofercie 33 produkty, w tym wyroby drobiowe, podroby, kiełbasy, szynki wędzonki (wędzone w piecach kominowych opalanych dębowym drewnem). Nie stosują sztucznych konserwantów jedynie sól, suszenie i pasteryzację. Produkty są sprzedawane wyłącznie na terenie Dolnego Śląska, w 12 sklepach oraz na targowiskach, w 4 mobilnych punktach sprzedaży. Strzałem w dziesiątkę okazało się otwarcie sklepu firmowego na terenie zakładu.

Właściciele firmy angażują się w życie lokalnej społeczności, wspierają ciekawe inicjatywy, sponsorują wydarzenia sportowe i przekazują produkty potrzebującym. Za przedsiębiorczość i rozwój oraz promowanie produktów wytwarzanych w naszym regionie, Dar Vit otrzymał statuetkę Świdnickiego Gryfa. Produkty firmy zostały nagrodzone w wielu konkursach, w tym dwukrotnie ogólnopolską Perłą, przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za kiełbasę z Jagodnika i szynkę gotowaną.

Izabela Michniewicz DODR