Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Aktualności, Zapowiedzi

XL Dni Otwarte Doradztwa Rolniczego - relacja
Zmodyfikowano: 02.10.2020

W sobotę 26 września, we Wrocławiu, jubileuszowym czterdziestym Dniom Otwartym Doradztwa Rolniczego towarzyszyła konferencja „Od rolnika do koszyka” na temat marketingu produktów lokalnych i kolejna edycja Dolnośląskiego Targu Rolnego, podczas którego producenci oferowali regionalną żywność wysokiej jakości.

Zmiana strategii doradczej, kierunki rozwoju rolnictwa i rosnące znaczenie rodzinnych gospodarstw rolnych, które dbają o środowisko i wytwarzają żywność wysokiej jakości. Zielony ład, projekty i innowacyjne rozwiązania w dolnośląskim rolnictwie, usługi doradcze, współpraca z instytucjami i firmami, rolniczymi, naukowcami czy organizacjami branżowymi, a także korzystanie z cyfrowych technologii oraz nauka i doskonalenie wpisane w zakres obowiązków doradcy. To tylko niektóre zagadnienia, o których mówił, witając gości Dyrektor DODR Marek Tarnacki.

‒ Wspieranie małych rodzinnych gospodarstw to coś, o czym rolnicy mówili od kilkunastu lat. To właśnie te gospodarstwa prowadzą produkcję w warunkach proekologicznych i ekologicznych. Wytwarzają żywność wysokiej jakości – powiedział Dyrektor DODR.

Wśród zaproszonych gości byli Poseł do Parlamentu Europejskiego IX Kadencji Anna Zalewska, Wiceprezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej we Wrocławiu Ryszard Borys czy dyrektor Centrum Dydaktyczno-Naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. dr hab. Barbara Kutkowska i Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych Urzędu Marszałkowskiego we Wrocławiu, Izabela Woronowicz.

– Bez rolników nie ma ochrony środowiska i zielonego ładu – przypomniała Poseł do Parlamentu Europejskiego IX Kadencji Anna Zalewska. – Europejski Komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski, budując zielony ład, zieloną strategię bioróżnorodności od pola do stołu, myślał także o polskich rolnikach. Pamiętajmy, że małe gospodarstwa są efektywne i ekologiczne. Anna Zalewska mówiła także o prawie klimatycznym, wprowadzającym nowe przepisy dla rolników w kolejnej perspektywie finansowej.

Oprócz Dni Otwartych Doradztwa Rolniczego w ostatnią sobotę można było wziąć udział w konferencji Od rolnika do koszyka. Promotor kulinarny i ekspert z zakresu marketingu Bartosz Wilczyński opowiadał o turystyce kulinarnej, czyli o tym że coraz częściej podróżujemy, żeby jeść, tłumaczył po co nam marka i co zrobić, aby klienci nas zapamiętali.

Dr Marta Czaplicka mówiła o grupie operacyjnej IQ Grape, czyli projekcie dla kilkunastu dolnośląskich winnic, który ma pomóc winiarzom ustabilizować parametry wpływające na smak wina. Na zakończenie dolnośląski broker innowacji Zbigniew Dąbrowski przedstawił możliwości wsparcia finansowego innowacji w rolnictwie w ramach Działania ,,Współpraca“.

W tym samym czasie można było robić zakupy na Dolnośląskim Targu Rolnym, organizowanym raz w miesiącu na terenie Ośrodka, w którym swoje produkty oferuje około 40 wystawców.

Red.