Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Aktualności, Zapowiedzi

Kodeks Etyki Żywnościowej podpisany
Zmodyfikowano: 19.03.2020

Kodeks Etyki Żywnościowej ma pomóc odbudować etos producenta żywności i wyeliminować niewłaściwe postawy, których jedynym wyznacznikiem jest szybki zysk, nawet kosztem zdrowia i życia ludzi. Dokument został przygotowany przez ekspertów  ̶  przedstawicieli producentów i dystrybutorów żywności, naukowców, praktyków i dziennikarzy.

– Pieniądze to nie wszystko. Pracujmy uczciwie i nie oszukujmy się wzajemnie –mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski 18 marca, po podpisaniu Kodeksu Etyki Żywnościowej. – To apel, aby nie oszukiwać się wzajemnie, by płacić uczciwie, by nie opóźniać terminów płatności, by szanować partnera, z którym współpracujemy, żeby ten cały łańcuch „od pola do stołu” był  łańcuchem uczciwym­­.

Dokument został podpisany również przez delegata Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskupa Piotra Sawczuka oraz przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusza B. Berdowskiego.

Pobierz Kodeks Etyki Żywnościowej (PDF - 1,27 MB)