Kulinarne Perły z Dolnego Śląska

Dolnośląscy producenci zostali docenieni w XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Tytuł kulinarnej Perły 2025 otrzymał wędzony jesiotr z Raju Pstrąga, ser Old Wańczyk, miód ze spadzi liściastej z pasieki Złoty dar natury, Bomba Legnicka z Pierników Wrocławskich i czerwone wino Romarle z Winnicy Christopher oraz zupa grzybowa ugotowana przez KGW Oleśniczka.

Gala konkursowa została zorganizowana w sobotę 27 września podczas targów „Smaki Regionów 2025 – Święto Smaków i Tradycji”. Nagrody dla najlepszych producentów regionalnej żywności podkreślają znaczenie kulinarnej tradycji i lokalnych smaków w regionach. Wśród laureatów konkursu znalazła się Pasieka Garwół nagrodzona medalem za miód wrzosowy.

Tytuł kulinarnej Perły 2025 zdobyli:

  • Raj Pstrąga – Jesiotr wędzony,
  • Wańczykówka – Ser Old Wańczyk,
  • Złoty dar natury – Miód ze spadzi liściastej,
  • Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika – Bomba Legnicka,
  • Winnica Christopher – Romarle, czerwone wino gronowe wytrawne, 
  • KGW w Oleśniczce – zupa grzybowa z lanymi kluskami, farszynka i kapusta po wrocławsku.