Dożynki Prezydenckie 2025
Uroczystości rozpoczęły się w niedzielę 14 września Mszą świętą w Kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i świętego Józefa Oblubieńca w Warszawie. To wydarzenie, będące symbolem szacunku dla pracy rolników i dziękczynieniem za plony, zgromadziło przedstawicieli polskiej wsi, samorządów, kół gospodyń i zespołów folklorystycznych.
W tym roku zwycięski wieniec dożynkowy wykonali mieszkańcy wsi Kłopot w województwie kujawsko-pomorskim. Dolny Śląsk reprezentowała grupa wieńcowa Gminy Dzierżoniów (przedstawiciele Sołectwa Ostroszowice oraz Zespół Górali Czadeckich „Pojana"). W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego – Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Natalia Gołąb, Dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych Tomasz Gracz i Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich Karolina Manecka.
Starostami Dożynek byli Jolanta Ciochoń z miejscowości Książnice Małe w gminie Koszyce w Małopolsce i Arkadiusz Kałuża z miejscowości Marzenin w gminie Sędziejowice w województwie łódzkim. Starostowie wnieśli na scenę chleb dożynkowy, tradycyjny chleb pszenno-żytni, ze znakiem Jakość-Tradycja, upieczony przez Zakład Piekarniczy Elżbiety Olszyńskiej z Koluszek, członka Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Starościna wręczyła prezydentowi Karolowi Nawrockiemu chleb, wymawiając tradycyjne słowa:
– Proszę przyjąć ten bochen chleba z tegorocznych zbóż. Dzielcie go nie mało, nie dużo, by dla wszystkich wystarczyło i dla wszystkich stało.
Po raz pierwszy Dożynki Prezydenckie zostały zorganizowane w Spale, w 1927 roku przez Prezydenta RP Ignacego Mościckiego. Do przedwojennej tradycji powrócono w 2000 roku. Dożynki organizowane przez Prezydenta RP nawiązują do tradycji zapoczątkowanej w okresie II Rzeczypospolitej. Wydarzenie jest okazją do podziękowania rolnikom za ich trud oraz do wspólnego świętowania zakończenia żniw.
Fot. UMWD, KPRP i MRiRW