Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

SIR - Sojowa kolekcja

 

W środę 6 września w Zakładzie Doświadczalnym w Tarnowie koło Ząbkowic Śląskich, należącym do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Zybiszowie, odbyły się warsztaty polowe w ramach operacji „Innowacje w praktyce ‒ cykl warsztatów polowych: rzepak, soja, kukurydza”. Warsztaty dotyczące uprawy soi zorganizowano w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich.

Zakład w Tarnowie zajmuje się prowadzeniem doświadczeń i ich dokumentowaniem, zgodnie z metodykami obowiązującymi w COBORU, a także upowszechnianiem wiedzy o odmianach roślin uprawnych. W ramach doświadczeń prowadzona jest kolekcja 45 odmian soi i dodatkowo pole produkcyjne. Taka różnorodność jest wynikiem rozszerzenia przez COBORU zakresu badan związanych z soją w ramach tzw. Inicjatywy białkowej. Jej celem jest popularyzacja zwiększenia powierzchni uprawy roślin białkowych i soi, dla poprawy bilansu paszowego w kraju.

O znaczeniu soi, jednej z roślin bobowatych w polskim płodozmianie, w szczególności w aspekcie uwzględnienia roślin wysokobiałkowych jako dopełnienia wymogu zazielenienia, mówił Andrzej Dawidowicz z Saaten-Union Polska. Temat związany z prawidłową agrotechniką soi, szczególnie nawożeniem i ochroną zaprezentowała Agnieszka Krawczyk z Grupy Azoty. Natomiast Dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach Krzysztof Gawęcki, wieloletni praktyk sojowy poruszył szczególnie ważne dla rolników kwestie, dotyczące prawidłowego zbioru soi, minimalizującego straty oraz przedstawił najnowsze rozwiązania techniczne w tym zakresie.

Drugą część szkolenia stanowiły warsztaty podczas których pokazano zbiór soi na poletkach doświadczalnych. Omówiono podstawowe parametry wilgotności i jakości decydujące o przydatności technologicznej ziarna. Pracownicy Stacji i przedstawiciele hodowców zaprezentowali kolekcję odmian znajdujących się pod oceną SDOO w Tarnowie. Swoje odmiany prezentowały także firmy Saaten-Union Polska, Prograin Zia i Saatbau.

Podczas szkolenia uczestnicy mieli okazję znaleźć odpowiedź na wiele pytań i problemów związanych z uprawą soi, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników.

Grażyna Norbert DODR

 

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 12.09.2018