Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

SIR - INNOWACYJNE ROZWIĄZANIA W DOLNOŚLĄSKIM ROLNICTWIE

Sterowana uprawa truskawek na rynnach w namiotach wysokich jako innowacyjna metoda uprawy

Wysoka produkcja truskawek z upraw polowych w okresie ich tradycyjnego owocowania oraz trudności w zatrudnieniu sezonowej siły roboczej do zbioru truskawek, sprawiają iż coraz większego znaczenia nabiera sterowana uprawa truskawek pod osłonami wysokimi. W polskich warunkach w uprawie sterowanej spod osłon wysokich nieogrzewanych, owoce można uzyskach nie wcześniej niż na początku maja, a ostatnie na początku listopada. Oczywiście są lata gdzie owocowanie truskawek uzależnione jest od przebiegu pogody na przedwiośniu jak i w jesieni. Uprawa truskawek pod osłonami jest technologią kosztowną i wymagającą od rolnika fachowej wiedzy, ale jednocześnie umożliwia osiągnięcie wysokich zysków, w porównaniu z tradycyjną uprawą polową.

Na terenie gminy Leśna gospodarstwo Państwa Anny i Krzysztofa Wiszniewskich prowadzi na powierzchni 5 760 m2 uprawę truskawek, w nieogrzewanych zespolonych tunelach foliowych wysokich. Produkcja truskawek odbywa się na rynnach w workach foliowych wypełnionych substratem z torfu wysokiego z perlitem. Chociaż w ramach eksperymentu rolnik jako podłoże wykorzystuje sam torf wysoki. Obecnie rolnik posiada już w pełni skomputeryzowany system nawadniania i nawożenia oraz system odzyskiwania odcieku nadmiaru wody i nawozów z podlewania kropelkowego. Podłoże namiotów wyścielone jest białą folią, która zapobiega zachwaszczeniu  podłoża, a także powoduje szybsze nagrzewanie się namiotów poprzez odbijanie się promieni słonecznych. Zaletą tej metody uprawy jest zarówno ułatwienie pielęgnacji jak i samego zbioru owoców, który jest wykonywany w pozycji wyprostowanej.

Obecnie w swoim gospodarstwie rolnik uprawia dwie odmiany truskawek: tradycyjną „Elsantę” oraz odmianę powtarzającą owocowanie „Evie2”. Elsanta prowadzona jest w dwóch cyklach. Nasadzenia z sadzonek „frigo” A+ odbywają się na początku lipcu, a owocowanie zaczyna się od początku września i trwa aż do większych przymrozków w listopadzie. Po zakończeniu owocowania i spadku temperatury w tunelach  poniżej -5 ºC, rośliny dodatkowo okrywane są włókniną. Drugi cykl odbywa się wiosną  gdy temperatury ustabilizują się powyżej 5 ºC. W zależności od temperatur zbiory zaczynają się około 15-20 maja.

Odmiana „Evie2” natomiast uprawiana jest w jednym cyklu. Nasadzenia prowadzone są na przełomie kwietnia i maja. W uprawie tej odmiany istotne jest usuwanie pierwszych kwiatów oraz rozłogów (z kwiatostanami na rozłogach). Owocowanie zaczyna się od połowy lipca i trwa do mrozów. Po zakończeniu owocowania likwiduje się nasadzenia.

W tak prowadzonej technologii uprawy truskawek rolnik uzyskuje średnio plony od 1,2 do 1,6 kg owoców z 1 rośliny,  co przy średniej obsadzie 28 000 tys. roślin pozwala uzyskać od 34 do 45 ton. W związku z największą produkcją owoców poza tradycyjnym okresem ich podaży rolnik uzyskuje średnio około 10 zł za 1 kg.

Dodatkowo na terenie gospodarstwa znajduje się  samoobsługowy automat do bezpośredniej sprzedaży owoców truskawek w opakowaniach 0,5 kg.

Kalkulacja kosztów uprawy sterowanej

 

                                                                                              Czesław Kalinowski, PZDR Lubań

 

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 12.03.2018