Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

KWS-Arenda

SIR - INNOWACYJNE ROZWIĄZANIA W DOLNOŚLĄSKIM ROLNICTWIE

 

Nie tylko Krzysztof Dolny

Ruda Żmigrodzka to niewielka, malowniczo położona wieś w powiecie trzebnickim. To właśnie tutaj, zaledwie 50 km od Wrocławia w 1991 roku Regina i Jan Krzysztof Raftowiczowie stworzyli od podstaw Gospodarstwo Rybackie „Ruda Żmigrodzka”.

Dzięki pasji, doświadczeniu, własnej pracy i środkom unijnym przeobrazili łąki w stawy. Usypali  groble i wypełniając je wodą z pobliskiej rzeki Ługi, stworzyli pierwszy i największy z kompleksu 14 stawów. To staw Krzysztof Dolny.
Podstawowym profilem produkcji firmy jest hodowla i sprzedaż żywych karpi, ale w ofercie znajdują się również inne ryby słodkowodne, jak sandacz, szczupak, sum, okoń, lin, amur a nawet karaś czy płoć. Właściciele prowadzą też hurtową sprzedaż ryb obsadowych. Dzięki nowo wybudowanej mini przetwórni w całorocznej ofercie znajdziemy ryby wstępnie przetworzone ‒ dzwonki, płaty i filety.

150 hektarów lustra

Gospodarstwo stanowi obręb hodowlany karpi i innych ryb słodkowodnych o łącznej powierzchni 220 ha, z czego 150 ha to lustro wody. Dzięki wybudowaniu i przystosowaniu obiektów stawowych, gospodarstwo jest samowystarczalne. Umożliwia to przeprowadzenie pełnego trzyletniego cyklu rozwoju ryb od tarlaka, który składa ikrę, przez wylęg, lipcówkę, narybek i kroczek, po karpia handlowego. Taki system to gwarancja pewnego źródła pochodzenia materiału obsadowego, uniknięcie przenoszenia chorób i utrzymanie najwyższej jakości oferowanych produktów.

Perła i biorównowaga

Dbałość o utrzymanie stawów w wysokiej kulturze, zachowanie biorównowagi w ekosystemie wodnym, stosowanie naturalnych pasz zbożowych, skupowanych od lokalnych rolników, ma również wpływ na jakość karpia, który dzięki swoim walorom otrzymał certyfikat „Dolina Baryczy Poleca”. Delikatne mięso i niepowtarzalny smak przekonało kapitułę konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów do przyznania najwyższego wyróżnienia, ogólnopolskiej nagrody kulinarnej Perły 2007. To nagroda przyznawana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Tradycyjnego dla najlepszych regionalnych produktów wysokiej jakości w Polsce.

Z kolei w czerwcu 2016 roku Karp milicki wędzony otrzymał I miejsce w kategorii ryby w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2016”, organizowanego podczas festiwalu „Europa na widelcu”.

Promocja i fotografia

Oprócz walorów smakowych, należy wspomnieć i o walorach zdrowotnych Karpia milickiego, który jest prawdziwą kopalnią nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, mikroelementów i łatwo przyswajalnego białka. Niestety zwyczaj spożywania w Polsce karpi najczęściej ogranicza się Karpia z Doliną Baryczy. Jest to cykl imprez odbywających się od września do listopada, organizowanych na terenie Doliny Baryczy, promujących Karpia milickiego.

W ramach współpracy gospodarze zapraszają uczniów Wrocławskiej Szkoły Fotografii, którzy z nieco innej perspektywy patrzą na gospodarstwo i otaczającą przyrodę.

Karczma kryta strzechą

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom turystów odwiedzających ten zakątek Dolnego Śląska, właściciele zdecydowali się w 2014 roku rozpocząć budowę Karczmy Rybnej. Rok później, dzięki wsparciu unijnych środków rozpoczęła ona działalność.

W krytym strzechą budynku, z kominkiem w kształcie karpia i barem przypominającym łódź rybacką, miłośnicy przejażdżek rowerowych, leśnych spacerów czy wypraw ornitologicznych, mogą zamawiać dania rybne przygotowane z produktów z gospodarstwa oraz pozyskanych od okolicznych rolników i producentów. Gospodarze zadbali również o najmłodszych, przygotowując dziecięce menu, kącik do zabaw, ścieżkę edukacyjną oraz punkt z widokiem na ogrodzony teren, gdzie prowadzona jest hodowla danieli.

Do budynku karczmy prowadzi zadaszony strzechą mostek, pod którym wodę napędza młyńskie koło. Sama karczma nawiązuje do starodawnych chat z regionu, zachowując takie elementy, jak pruski mur, trzcina na dachu, kamień okalający podstawę budynku. Pozostałe elementy – punkt widokowy czy zewnętrzny grill, są spójne architektonicznie z głównym budynkiem i wpisują się w klimat miejsca.

Płuczka, odłówki, system kanałów

Dla amatorów wędkarskiej rywalizacji przygotowano ponad dwuhektarowe łowisko, wyposażone w stanowiska oraz zewnętrzny grill wraz z wędzarnią. Położenie gospodarstwa na terenie Parku Krajobrazowego „Dolina Baryczy” oraz niewielka odległość od Wrocławia, zachęca turystów do odwiedzania tego miejsca.
Właściciele inwestują i modernizują gospodarstwo. Po wybudowaniu płuczki (systemu komór do przechowywania odłowionych ryb), magazynu, systemu kanałów łączących magazyn z płuczką, suszarni na zboże, odłówki, zainstalowaniu w groblach siatek przeciw bobrom, ukończeniu budowy karczmy z zewnętrznym patio i grillem, punktu widokowego oraz najnowszej inwestycji w postaci przetwórni, właściciele zastanawiają się nad rozbudową infrastruktury łowiska oraz bazy noclegowej. Planują rozwijanie działalności edukacyjnej i przystąpienie do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.

Karczma i Gospodarstwo:
Ruda Żmigrodzka 101 i 102
55-140 Żmigród., e-mail: ryby@raftowicz.pl
www.ryby.raftowicz.pl
Facebook: Czas na rybkę

 

Izabela Michniewicz, DODR

Zmodyfikowano: 13.09.2017