Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

SIR - Do trzech razy sztuka ‒ kukurydza

 

W piątek 5 października w Zakładzie Hodowlanym w Kobierzycach koło Wrocławia, będącym oddziałem terenowym Małopolskiej Hodowli Roślin sp. z o.o. w Krakowie, zrealizowano warsztaty polowe w ramach operacji „Innowacje w praktyce ‒ cykl warsztatów polowych: rzepak, soja, kukurydza”.

Zakład w Kobierzycach zajmuje się hodowlą i nasiennictwem kukurydzy oraz pszenicy ozimej i jarej. Specjalizuje się w zwiększaniu efektywności produkcji roślinnej ‒ prowadzi poletka doświadczalne oraz prace laboratoryjne w celu doskonalenia parametrów jakościowych ziarna i cech rolniczych. Posiada specjalistyczne pracownie np. technologiczną i in vitro, laboratoria, szklarnie, urządzenia i maszyny do prac polowych i przerobu nasion.

Warsztaty rozpoczęły się częścią praktyczną. Prezes MHR O/Kobierzyce Bogdan Szumański przywitał zebranych i przedstawił uczestnikom informacje związane z działalnością placówki. Mówił o odpowiednim przygotowaniu ziarna, plonowaniu i zbiorach, a także stratach. Uczestnicy zapoznali się z poszczególnymi etapami hodowli, liniami produkcyjnymi z urządzeniami do czyszczenia, separowania, granulometrii ziarna, suszenia, ochrony przed przegrzaniem, przechowywania i stosowania materiału siewnego, a także specjalistycznymi stanowiskami do badań i metodyką pracy w Zakładzie. Zaprezentowano mieszańce liniowe i własne kolekcje odmian. Omówiono zastosowanie kolb kukurydzy i całej rośliny na kiszonkę czy też jej przydatność biogazową.

W części teoretycznej, podczas pierwszego z trzech wykładów, swoim doświadczeniem w zakresie odmianowości podzielił się Kierownik Pracowni WGO Roślin Okopowych i Kukurydzy w COBORU dr inż. Tomasz Lenartowicz, który mówił o doborze odmian i ich cechach oraz oczekiwaniach klientów rolniczego rynku. Zaprezentował również elementy agrotechniki kukurydzy stosowane przy niesprzyjających, ekstremalnych warunkach pogodowych, co szczególnie zainteresowało rolników.

Zasady prawidłowej ochrony i nawożenia kukurydzy przedstawiła dr inż. Agnieszka Krawczyk reprezentująca Grupę Azoty. Zaprezentowała ona sposoby ochrony kukurydzy przed szkodnikami i chorobami, a także jej nawożenie.

W wystąpieniu prof. dr hab. Marcina Kozaka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Nowe technologie zbioru oraz minimalizacja strat plonu” znalazły się zagadnienia związane ze zbiorem plonu. Rolnicy pytali szczególnie o straty spowodowane przez suszę i możliwości ich zmniejszania.

Szkolenie w Kobierzycach dotyczące kukurydzy było trzecim i ostatnim kończącym cykl warsztatów polowych w ramach operacji „Innowacje w praktyce ‒ cykl warsztatów polowych: rzepak, soja, kukurydza”. Zorganizowano je w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019 Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich.

Alicja Kubisz DODR

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 16.10.2018