Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Dolnośląski Targ Rolny – relacja z pierwszej edycji
Zmodyfikowano: 09.06.2020

 

Miód z kwiatów czereśni i śliwy, ocet pomidorowy, a także niezbyt często spotykane w naszym regionie świeże owoce jagody kamczackiej to ciekawostki Dolnośląskiego Targu Rolnego. W sobotę 30 maja na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja Targu.

Pierwotnie jego uruchomienie zaplanowano na marzec, jednak ze względu na pandemię koronawirusa, marcowy i kwietniowy Targ został przełożony na czerwiec i wrzesień. Podczas pierwszej edycji DTR, liczni wrocławianie odwiedzali stoiska dwudziestu czterech dolnośląskich rolników i producentów regionalnej żywności wysokiej jakości. Rolnicy prowadzili sprzedaż bezpośrednią swoich produktów i zachęcali do ich degustacji. Na stoiskach nie zabrakło aromatycznych wędlin, serów, pachnącego chleba, zdrowych kiszonek, przetworów warzywnych i owocowych, soków, octów, ekologicznych warzyw, owoców i naturalnych kosmetyków. Podczas Targu kupujący mieli możliwość nie tylko zrobienia bezpiecznych zakupów, ale także spotkania producentów, rozmowy i uzyskania informacji o użytych surowcach czy procesie produkcji.

Gospodarz Dolnośląskiego Targu Rolnego Dyrektor DODR Marek Tarnacki, gościł w ramach wymiany dobrych praktyk Dyrektora Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Dariusza Kłosa oraz koordynatorów Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR Liliannę Mierzejewską i Agnieszkę Kleszcz. Targ odwiedziła również Dyrektor dolnośląskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Magdalena Salińska oraz Zastępca Dyrektora wrocławskiego Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Urszula Ganczarek.

Dolnośląski Targ Rolny powstał w odpowiedzi na oczekiwania dolnośląskich rolników, lokalnych producentów i konsumentów. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego stworzył w 2019 roku Zespół Tematyczny w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR. Celem Zespołu było zachęcenie i zainspirowanie dolnośląskich rolników i producentów do podejmowania wspólnych, nowych, innowacyjnych przedsięwzięć w zakresie produkcji, promocji i wprowadzania do obrotu żywności wysokiej jakości w oparciu o zasadę krótkich łańcuchów dostaw.

Wprowadzenie zasad rolniczego handlu detalicznego umożliwiło rozwój rynku produktów wysokiej jakości wytwarzanych na niewielką skalę. Ułatwiło także pozyskanie dodatkowych źródeł dochodu gospodarstwom niedużym lub położonym na terenach o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wytwarzana lokalnie i regionalnie żywność wysokiej jakości jest szczególnie poszukiwana przez świadomych konsumentów, dla których ważne jest źródło pochodzenia surowców, niski stopień przetworzenia żywności i możliwie najkrótsza droga od producenta do konsumenta.

Dziękujemy za liczne odwiedziny Dolnośląskiego Targu Rolnego. Do zobaczenia 13 czerwca.

Projekt opracowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.

Izabela Michniewicz DODR