Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

Relacje

Szkolenie - Dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach ekologicznych - prowadzenie produkcji rolnej zgodnie z zasadami ochrony środowiska
Zmodyfikowano: 16.11.2018

 

Dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach ekologicznych – prowadzenie produkcji rolnej zgodnie z zasadami ochrony środowiska to tytuł szkolenia zorganizowanego 14 listopada w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Uczestnikami szkolenia byli rolnicy ekologiczni, rolnicy planujący rozpocząć ekologiczną działalność rolną oraz doradcy.

Szkolenie zostało podzielone na dwa bloki tematyczne. Pierwszy blok obejmował  problematykę zmian klimatu i adaptacji do nich. Tematy te zostały omówione przez przedstawicieli  Fundacji  Ekologicznej Zielona Akcja dr Sywię Horską-Schwarz oraz Irenę Krukowską-Szopa.

Drugi blok tematyczny dotyczył prowadzenia ekologicznej produkcji rolnej. Profesor dr Knut Schmidtke zaprezentował innowacyjne ujęcie uprawy pszenicy w rolnictwie ekologicznym. Ekologiczna produkcja pszenicy o wysokiej jakości wypiekowej, to wynik wieloletnich badań prowadzonych w Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Dreźnie i wprowadzonych do praktyki rolniczej w Niemczech. Kolejnym punktem programu była prezentacja gospodarstw laureatów konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2018 roku. W kategorii ekologia-środowisko zwyciężyli Krystyna i Robert Wagnerowie z Gospodarstwa ekologicznego Wagnerówka, a w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe ‒ Helena i Robert Pokrzywa.

Urszula Bogusiewicz, Urszula Kozaczuk DODR

Galeria zdjęć