Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

Relacje

Dolnośląskie warsztaty serowarskie
Zmodyfikowano: 27.07.2018

Dolnośląskie warsztaty serowarskie -relacja

Po trzech dniach wytężonej pracy Dolnośląskie warsztaty serowarskie dobiegły końca. Godziny spędzone w serowarni Wańczykówka w Krzeszowie zaowocowały serami, które można było zjeść na miejscu, ale też zabrać do domu. Był pot, obolałe nogi i łzy szczęścia. Szesnastoosobowa grupa serowych wyznawców to uczestnicy warsztatów, które poprowadził Sylwester Wańczyk.

Pierwszy dzień warsztatów rozpoczął się jogurtowymi wariacjami. Ich uczestnicy mieli możliwość  zrobienia ośmiu rodzajów jogurtów, o różnej zawartości dodanych bakterii i rodzaju wykorzystanego mleka.

Kolejne dni upłynęły na produkcji serów kwasowo-podpuszczkowych, podpuszczkowych i fety oraz rozpoznawaniu różnic w  konsystencji,  smaku i zapachu jogurtów stworzonych pierwszego dnia.

Nie zabrakło również tematów związanych z mikrobiologią mleka oraz zagrożeniami mikrobiologicznymi, a także przedstawieniem sprzętu serowarskiego i innych narzędzi wykorzystywanych do produkcji. Chcąc produkować dobry ser, musimy mieć wiedzę na temat wymagającej sztuki serowarskiej, o czym uczestnicy mogli przekonać się  już pierwszego dnia.

Kolejny ważny aspekt to bezpieczeństwo produkowanej żywności oraz możliwości sprzedaży przez rolników wytwarzanych specjałów, które przedstawiono w teoretycznej części warsztatów.

Kluczowe znaczenie dla sprzedaży regionalnej żywności wysokiej jakości ma promocja i budowanie lokalnej marki. Stworzenie wspólnej oferty regionu, będącej zachętą do przyjazdu i powrotu turystów, jest możliwe dzięki współpracy lokalnych producentów, przedsiębiorców, restauratorów czy organizacji. Takim przykładem może być restauracja „Babinicz” w Dworzysku w Szczawnie Zdroju, która wykorzystuje w kuchni nie tylko produkty serowarskie z Wańczykówki, ale także produkty innych dolnośląskich producentów i rolników. Wyróżniony w 2016 roku prestiżową nagrodą Hermesa oraz tytułem Szef Kuchni Tradycyjnej 2017, szef kuchni Wojciech Harapkiewicz przygotował dla uczestników warsztatów cztery potrawy, do przyrządzenia których wykorzystał sery z Wańczykówki. Jedną z nich był deser lodowy na musie z koziego sera z dodatkiem rabarbaru.

Ponieważ przeprowadzone w dniach 12-14 lipca „Dolnośląskie warsztaty serowarskie” zostały zorganizowane  w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018 – 2019, w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich,  nie mogło zabraknąć tematów związanych  funkcjonowaniem oraz działaniami Sieci na Dolnym Śląsku. Możliwości i przepisy regulujące tworzenie grup operacyjnych w ramach Działania „Współpraca”,  przedstawili koordynatora SIR Izabela Michniewicz i dolnośląski broker innowacji Zbigniew Dąbrowski.

Celem warsztatów było wsparcie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Dolnego Śląska w zakresie serowarstwa. Zachęcały one uczestników do doskonalenia umiejętności produkcji sera. Warsztaty ułatwiły zdobywanie wiedzy i umiejętności na temat lokalnego przetwórstwa. To pakiet startowy, zawierający elementy niezbędne do stworzenia serowarni. Jeśli powstaną, ich właściciele będą mogli zasilić Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i  Zagrodowych. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończenia warsztatów serowarskich przygotowane przez właścicieli Lucynę i Sylwestra Wańczyków.

Izabela Michniewicz DODR

Galeria zdjęć