Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

KWS-Arenda

Relacje

Z pola do garnka – udział rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
Zmodyfikowano: 25.10.2017

W dniach 18-20 października, w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyła grupa dolnośląskich rolników oraz doradców. Szkolenie „Z pola do garnka – udział rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” zostało zorganizowane w ramach projektu realizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, jako Partnera KSOW, przy wsparciu finansowym w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan Operacyjny na lata 2016-2017. Koordynatorem szkolenia był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Przygotowany harmonogram szkolenia obejmował część teoretyczną, wizyty studyjne w gospodarstwach ekologicznych oraz dobre praktyki na przykładzie „paczki od rolnika”. Podczas pierwszego dnia szkolenia, uczestnicy, w ramach zajęć mieli możliwość zapoznania się z najnowszymi regulacjami prawnymi w sprzedaży bezpośredniej i rolniczym handlu detalicznym, sprzedaży bezpośredniej produktów ekologicznych pochodzenia rolniczego i zwierzęcego, a także sprzedaży produktów ekologicznych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Kolejnym punktem programu były wizyty studyjne w ekologicznych gospodarstwach. Ostatniego dnia szkolenia prezentowane były dobre praktyki na przykładzie innowacyjnego pomysłu „paczki od rolnika”.

Dodatkowo omówione zostały zasady marketingu, promocji współczesnej marki i podejścia biznesowego w sprzedaży bezpośredniej. Szkolenie było okazją do dyskusji, wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów.

Urszula Kozaczuk DODR
 

Galeria zdjęć