Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Szkolenie - Prawidłowe warunki utrzymania zwierząt - bydło mleczne i mięsne
Zmodyfikowano: 03.10.2017

W piątek 22 września, na terenie Stacji badawczo-dydaktycznej w Radomierzu  Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, odbyło się szkolenie dla rolników oraz doradców dotyczące prawidłowych warunków utrzymania bydła mlecznego i mięsnego.

Stacja badawczo-dydaktyczna w Radomierzu powstała z inicjatywy prof. Aleksandra Dobickiego po wykupieniu przez Akademię Rolniczą we Wrocławiu w 1994 roku gruntów Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej. W ten sposób powstał Sudecki Rolniczy Zakład Doświadczalny. Uniwersytet Przyrodniczy ma w Radomierzu 308 ha, z czego 120 hektarów stanowią pastwiska. Stado liczy 128 krów, 4 buhaje i 33 jałówki.

Kierownik Stacji Agnieszka Frydrych-Gierszewska nie wie co to nuda. Gdy objęła Stację, stado liczyło 50 krów, 50 owiec, 30 kóz i minizoo z lamami, danielami i muflonami. Dziś liczy 165 sztuk bydła, które powstało na bazie rasy polskiej biało-czerwonej poprzez krzyżowanie wypierające – buhajami rasy Charolaise. Dzięki takiemu krzyżowaniu  w Radomierzu otrzymano rasę szlachetną, lecz dobrze przystosowaną do warunków górskich, a poprzez odpowiedni dobór materiału genetycznego nasienia nie ma problemów z wycieleniami, co często występuje u krów tej rasy.

W okresie letnim bydło jest wypasane na naturalnych pastwiskach, w większości położonych na obszarze Natura 2000,  które nie są nawożone i podsiewane. Karmienie zimowe oparte jest wyłącznie o siano, słomę i sianokiszonkę z własnych pól.  

Sposób utrzymania ma wpływ na żywotność zwierząt, twierdzi Agnieszka Frydrych-Gierszewska ‒ krowy mleczne dożywają zaledwie 5-6 lat, natomiast krowy w radomierskim stadzie są długowieczne, dożywają 12, czasem 19 lat.

Mariola Gołąb-Jaworska DODR, PZDR Jelenia Góra

Galeria zdjęć