Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Prezentacje wojewódzkie Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2016
Zmodyfikowano: 20.12.2016

W sobotę 17 grudnia po raz kolejny Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu gościł dwadzieścia sześć Kół Gospodyń Wiejskich z całego Dolnego Śląska. Na tradycyjnie udekorowanych, świątecznych stołach nie mogło zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, kulebiaków, smażonego karpia i ryby w marchewce, postnych gołąbków z farszem z tartych ziemniaków, fasoli, grochu z kapustą, klusek z makiem, kutii, makowców, kompotu z suszu czy wigilijnej zupy z suszonych śliwek.
Przy dźwiękach kolęd i pastorałek w wykonaniu ludowych zespołów, odwiedzający Pasaż mogli posmakować i lepiej poznać różnorodną i niezwykle bogatą kuchnię Dolnego Śląska.
Organizatorem Prezentacji wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2016 był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Związki Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu. Uroczystego otwarcia dokonał Dyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetra, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska oraz Zastępca Dyrektora Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Bożena Maziarska. Jego Ekscelencja Józef Kupny Arcybiskup Metropolita Wrocławski złożył świąteczne życzenia wszystkim uczestnikom oraz gościom.

Regionalne legendy
Prowadzący imprezę konferansjer odwiedził przygotowane przez Koła stoły i rozmawiał z paniami o tradycjach i dziedzictwie kulturowym i kulinarnym Dolnego Śląska. To one znają regionalne legendy, gromadzą przepisy kulinarne, odtwarzają stare techniki dekoracyjne czy prowadzą kroniki, ocalając od zapomnienia dawne zwyczaje i obrzędy.

Boże Narodzenie śpiewająco
Podczas Prezentacji można było wysłuchać kolęd i pastorałek prezentowanych przez osiem zespołów ludowych –
Husynianki, Leszczynki z Dobroszyc, Jarzębina ze Skorzynic, Działoszynianie z Działoszyna, Kumy z Krosnowic, Wrzos z Chociemyśli, Żeliszów, Serducha z Gierałtowca.
Podczas Prezentacji Tradycyjnych Stołów Wigilijnych, wystawionych przez dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich odbyło się podsumowanie wojewódzkiego konkursu Ekologiczna ozdoba choinkowa.

Ekologiczne ozdoby
Podczas Prezentacji Tradycyjnych Stołów Wigilijnych, wystawionych przez dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich odbyło się podsumowanie wojewódzkiego konkursu Ekologiczna ozdoba choinkowa. W konkursie uczestniczyło dwadzieścia jeden dolnośląskich klubów edukacyjnych 4H.
Konkurs miał na celu pobudzenie wśród dzieci inwencji twórczej oraz poznanie tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych. Poszczególne ozdoby wyróżniała pomysłowość i oryginalność, estetyka wykonania, dekoracyjność i kolorystyka. Jurorzy oceniali oryginalny dobór materiałów ekologicznych, z których wykonano poszczególne elementy ozdób choinkowych. Pierwsze miejsce zdobyli Klub 4H Talenciaki, działający przy Szkole Podstawowej w Siedlcach w gm. Lubin, drugie ‒ Klub 4H Smocza Jama z Sienioszowa w gm. Podgórzyn, a trzecie ‒ Klub 4H Chabry z Ujeźdźca Wielkiego w gm. Trzebnica.
Kluby 4H, które przygotowały najładniejsze ekologiczne ozdoby choinkowe otrzymały dyplomy oraz nagrody, a wszystkie uczestniczące Prezentacjach KGW − pamiątkowe dyplomy oraz upominki, wręczone przez Zastępcę Dyrektora Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Bożenę Maziarską oraz Zastępcę Dyrektora Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych UMWD Jacka Sołtysa.

Izabela Michniewicz DODR