Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

Relacje

Prezentacje wojewódzkie Tradycyjnych Stołów Wigilijnych - Dolny Śląsk 2015
Zmodyfikowano: 16.12.2015
Od ośmiu lat dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich zapraszają do kultywowania wigilijnych tradycji. W sobotę 12 grudnia w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu można było poczuć ducha zbliżających się świąt, spróbować wigilijnych potraw i wspólnie pokolędować.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Na dwudziestu sześciu wigilijnych stołach (bo tyle jest dolnośląskich powiatów) nie zabrakło barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, kulebiaków, smażonego karpia i ryby w marchewce, postnych gołąbków z farszem z tartych ziemniaków, fasoli, grochu z kapustą, klusek z makiem, kutii, makowców czy kompotu z suszu. Przy dźwiękach kolęd i pastorałek w wykonaniu ludowych zespołów, odwiedzający Pasaż mogli posmakować i lepiej poznać różnorodną i niezwykle bogatą kuchnię Dolnego Śląska.

Organizatorem Prezentacji wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2015 był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Uroczystego otwarcia dokonał Dyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetra, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Ewa Mańkowska oraz Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński. Jego Ekscelencja Józef Kupny Arcybiskup Metropolita Wrocławski złożył świąteczne życzenia wszystkim uczestnikom oraz gościom.

Prowadzący imprezę konferansjer, odwiedził kolejno wszystkie stoły i rozmawiał z paniami zrzeszonymi w Kołach o tradycjach i dziedzictwie kulturowym i kulinarnym Dolnego Śląska. To one znają regionalne legendy, gromadzą przepisy kulinarne, odtwarzają stare techniki dekoracyjne czy prowadzą kroniki, ocalając od zapomnienia dawne zwyczaje i obrzędy.

Podczas Prezentacji można było wysłuchać kolęd i pastorałek prezentowanych przez cztery zespoły ludowe ‒ Wiadrowianie z Wiadrowa, Pierstniczanie z Pierstnicy, Olszaniacy z Olszan i Kwisowianie z Giebułtowa.
Partnerami wydarzenia był Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu oraz Zawiązki Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych na Dolnym Śląsku. Patronat medialny nad imprezą objęło Polskie Radio Wrocław, które na bieżąco informowało słuchaczy o sobotnich wydarzeniach.

Podczas Prezentacji Tradycyjnych Stołów Wigilijnych, wystawionych przez dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich odbyło się podsumowanie wojewódzkiego konkursu Ekologiczna ozdoba choinkowa. W konkursie uczestniczyło dwadzieścia jeden dolnośląskich klubów edukacyjnych 4H.

Konkurs miał na celu pobudzenie wśród dzieci inwencji twórczej oraz poznanie tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych. Poszczególne ozdoby wyróżniała pomysłowość i oryginalność, estetyka wykonania, dekoracyjność i kolorystyka. Jurorzy podziwiali oryginalny dobór materiałów ekologicznych, z których wykonano poszczególne elementy ozdób choinkowych. Pierwsze miejsce zdobyli Kolumbowie z Okmian, drugie ‒ Biskumisie z Biskupic Oławskich, a trzecie ‒ Inkarnatki z Miszkowic i Spytkowskie Słoneczka z Spytkowa
Wyróżnienia przyznano Talenciakom z Siedlec, Ale Mądralom z Kuźnicy Cieszyckiej i Trzepakom z Rząsin.

Izabela Michniewicz i Ewa Wróbel DODR we Wrocławiu

Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i budżetu państwa.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi