Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Pierogi z Chrząstawy na liście produktów tradycyjnych
Zmodyfikowano: 15.11.2013

Pierogi ruskie z Chrząstawy to czterdziesty produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych dla Dolnego Śląska. W poniedziałek 11 listopada, podczas uroczystości Święta Niepodległości w gminie Czernica zorganizowanej przez Towarzystwo Przyjaciół Ratowic, panie z KGW Chrząstawa otrzymały gratulacje i kosz produktów regionalnych od Członka Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierza Chlebosza. Prezentem dla KGW była także tablica promująca pierogi, którą wręczył przewodniczącej Koła Stanisławie Mackiewicz Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński.
Wniosek o wpisanie pierogów chrząstawskich gospodyń na listę ministerstwa rolnictwa został opracowany z inicjatywy DODR we Wrocławiu. Miało to ułatwić ich promocję podczas  imprez organizowanych przez Ośrodek i przez Koło, na terenie Gminy Czernica.
Pierogi ruskie można zjeść nie tylko u gospodyń w Chrząstawie. Według tej receptury przygotowuje się je także w barze obiektu hotelowego Agro, przy Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
W 2012 roku pierogi te wygrały konkurs na najlepsze pierogi ruskie z Dolnego Śląska. Oceniało je jury składające się z kilkuset uczestników Dolnośląskiego Forum Kobiet.

Dorota Ziobro DODR we Wrocławiu
 

Galeria zdjęć