Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

II Dolnośląskie Święto Owoców i Warzyw DARY JESIENI
Zmodyfikowano: 01.10.2013

  "Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Owoce i warzywa, przetwory, miody, konfitury, dżemy i marynaty można było znaleźć, zjeść i kupić w ostatnią niedzielę września w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Dary Jesieni zostały zaprezentowane na ponad czterdziestu stoiskach, podczas drugiej edycji Dolnośląskiego Święta Owoców i Warzyw. Celem imprezy była promocja dolnośląskich gospodarstw i firm produkujących zdrową, pełnowartościową żywność. Zadaniem Święta było także dostarczenie konsumentom wiedzy o ich produkcji oraz umiejętności dokonywania świadomego wyboru wśród wielu produktów oferowanych na rynku.

Mieszkańcy Wrocławia i okolic, którzy tłumnie przybyli na Partynice, mieli możliwość wyboru warzyw, owoców i przetworów z oferty zaprezentowanej przez dolnośląskich producentów. Swoje produkty wystawiali sadownicy, którzy oprócz świeżych owoców oferowali naturalne soki, przetwórcy owoców polecający aromatyczne konfitury i dżemy oraz producenci przetworów z warzyw sprzedający m.in. marynaty ze szparagów, patisonów czy ogórków. Nie zabrakło też miodów wzbogaconych ziołowymi lub owocowymi dodatkami. Na kilku stoiskach można było kupić ciasta z owocami oraz spróbować pitnych miodów i cydru.

Wrocławianie z uwagą słuchali prelekcji wykładowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i porad pracowników Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Zybiszowie. A wszystko to okraszone bogatą kolekcją warzyw i owoców, w tym odmian starych i zapomnianych, niezwykle przydatnych do uprawy w przydomowych sadach i ogrodach.
Uczestnikom imprezy towarzyszyła muzyka i występy zespołów Jordanki z Jordanowa Śląskiego i Gieni Dudki z Nadolic Wielkich. Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych, którzy między innymi brali udział w jabłkowym konkursie plastycznym i konkursie rozpoznawania różnych gatunków warzyw za pomocą dotyku. Kulinarnym hitem imprezy była zupa z ekologicznej dyni oraz pierogi z kapustą i grzybami.

Grażyna Norbert DODR we Wrocławiu

 

Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej
 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i budżetu państwa.
 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi