Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

X Święto Pieczonego Ziemniaka w Starej Kraśnicy
Zmodyfikowano: 09.07.2013

Założeniem zorganizowanego już po raz dziesiąty Święta Pieczonego Ziemniaka w Starej Kraśnicy jest promocja często niedocenianych potraw z ziemniaków. Tegoroczne Święto odbyło się w sobotę 24 września. Organizatorzy imprezy, czyli Rada Sołecka, KGW, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Stara Kraśnica oraz Centrum Kultury Sportu i Turystyki w Świerzawie zadbali o bogactwo kulinariów, część artystyczną oraz konkursy dla dzieci i dorosłych. Uroczystego otwarcia dokonali Starosta Józef Sudoł, Burmistrz Józef Kołcz oraz Sołtys Wsi Elżbieta Chlebosz. Święto Pieczonego Ziemniaka to impreza cykliczna od lat wpisana w kalendarz imprez Gminy Świerzawa. Pięć Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało 45 dań. Nagrodę za różnorodność potraw zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Sokołowca. Podczas Święta przeprowadzono również konkurs ekologiczny „Odgłosy przyrody – naszym ocaleniem”. W konkursie polegającym na rozpoznawaniu głosów ptaków brały udział dzieci. X Święto Pieczonego Ziemniaka zakończyła zabawa pod gołym niebem, do której przygrywał zespół E.L.A. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, gdzie doradcy udzielali porad, można było się także zaopatrzyć w ulotki o szerokim zakresie tematycznym. Największym zainteresowaniem cieszyły się porady dotyczące przedsiębiorczości na terenach wiejskich, w szczególności zagadnienia agroturystyczne. Przepis na jedną z prezentowanych potraw: • 1 duża cebula • 0,4 kg mielonego mięsa wieprzowego • 0,4 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki • 15 dag tartego żółtego sera • pół szklanki śmietany • pół szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie Osobno podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso mielone. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami surowe, pokrojone w talarki ziemniaki i mięso mielone oraz cebule. Przygotować zalewę – śmietanę połączyć z wodą, dosypać przyprawy według uznania. Zalać ziemniaki i mięso, posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 0C przez godzinę. Katarzyna Dorna PZD Złotoryja

Galeria zdjęć