Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Rolnictwo ekologiczne - świadomy wybór mieszkańców Dolnego Śląska (przeniesione do archiwum 31-12-2009r)

Rolnictwo ekologiczne - świadomy wybór mieszkańców Dolnego Śląska

 

Projekt realizowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu od 2006 roku dobiegł końca. Jego realizacja możliwa była dzięki wsparciu finansowemu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu.

Głównym celem projektu była promocja rolnictwa ekologicznego na Dolnym Śląsku poprzez poprawę świadomości ekologicznej mieszkańców naszego terenu oraz wzrost produkcji żywności ekologicznej.
Projekt skierowany był do rolników prowadzących działalność metodami ekologicznymi, rolników będących w okresie przestawiania produkcji konwencjonalnej na ekologiczną oraz do producentów i konsumentów żywności ekologicznej.
Realizacja projektu zakładała przeprowadzenie 6 seminariów specjalistycznych z zakresu rolnictwa ekologicznego, których tematyka obejmowała następujące zagadnienia:
- „Gospodarka nawozowa w rolnictwie”,
- „Chów bydła mięsnego i owiec w rolnictwie ekologicznym”,
- „Przetwórstwo i marketing produktów rolnictwa ekologicznego”,
- „Uprawa zbóż w rolnictwie ekologicznym”,
- „Uprawa warzyw w rolnictwie ekologicznym”,
- „Uprawa roślin alternatywnych w rolnictwie ekologicznym”.
 Seminaria te były prowadzone przez najlepszych specjalistów w kraju i cieszyły się dużym zainteresowaniem rolników. W seminariach tych uczestniczyło 274 rolników, mieszkańców Dolnego Śląska.

W ramach projektu wydawane były również publikacje o charakterze edukacyjnym i informacyjnym:
- kwartalnik „Ekorolnictwo”,
- katalog „Ekoinformator” ,
- broszura „Przestawianie gospodarstw na produkcję ekologiczną”,
- ulotka „Żywność ekologiczna jak rozpoznać i gdzie kupić”.

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 31.12.2009