Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

Inauguracja platformy internetowej Via gustica

 

Karpacz to górskie miasteczko położone u podnóży Śnieżki, najwyższego szczytu Karkonoszy. To doskonałe miejsce wypoczynku, relaksu i uprawiania różnych form sportu i rekreacji. Nieprzypadkowo zostało wybrane do przeprowadzenia imprezy inaugurującej otwarcie platformy internetowej Via gustica, która odbyła się 15 i 16 listopada.

To właśnie z terenu Kotliny Jeleniogórskiej bowiem pochodzi największa liczba oferujących usługi turystyczne uczestników projektu Promocja turystyczna dla terenów wiejskich wzdłuż polsko – niemieckiej granicy.

 

Pierwszy dzień konferencji zorganizowanej przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu był przeznaczony dla osób uczestniczących w projekcie oraz instytucji i osób zainteresowanych promowaniem produktów turystyki wiejskiej z terenów objętych wsparciem.

Uroczystego otwarcia dokonał dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński oraz koordynator projektu Renata Dyląg.

Markus Pieper reprezentujący Partnera Wiodącego firmę Sandstein Neue Medien GmbH z Drezna przedstawił utworzoną w ramach projektu platformę Via gustica. Cristoph Pilz z firmy Marketing-Gesellschaft Oberlausitz Niederschlesien mbH z Bautzen oraz Sylwia Lasota z Dolnośląskiej Izby Gospodarczej i Izabela Michniewicz z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprezentowali dotychczasowe rezultaty. Następnie uczestnicy wysłuchali historii Dolnego Śląska i Górnych Łużyc, którą zaprezentowała Paulina Suchecka z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu. Drugi wykład dotyczył korzyści płynących ze stosowania nowoczesnych i profesjonalnych narzędzi w promocji oferty turystyki wiejskiej. Na zakończenie pierwszej części konferencji, Joanna Arndt z Sandstein Neue Medien z Drezna poprowadziła warsztaty prowadzenia rezerwacji noclegów on line.

 

W sali wystawowej Śnieżka, producenci produktów regionalnych, tradycyjnych, ekologicznych oraz rękodzielniczych z Dolnego Śląska prezentowali bogactwo turystycznej oferty regionu. Przy stoiskach dolnośląskich producentów unosił się zapach niemczańskich wędlin, łomnickich serów, pstrągów kłodzkich i oliwy z Ol’vity wymieszany z nutką świdnickiego wina i naturalnie tłoczonych soków, miodów ze Sławęcina i trzcińskich pierników. Wszystko to zaprezentowano na tle ceramiki bolesławieckiej z Wizy, ręcznie malowanych bombek i wyrobów z filcu.

 

Do udziału w drugim dniu konferencji zaproszono przedstawicieli lokalnych mediów, samorządów, przedstawicieli Parterów Wspierających, instytucji i organizacji pracujących na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej. Szlakiem Via gustica uczestnicy odwiedzili Gospodarstwo agroturystyczne Kowalowe Skały we Wrzeszczynie prowadzone przez Agatę Kowal – Ruschil oraz Rolanda Ruschila, które należy również do Sieci Zagród Edukacyjnych. Gospodarze oprócz noclegu oferują turystom produkty z własnego gospodarstwa, a pani Agata prowadzi warsztaty filcowania wełny. Na Drodze Smaku nie mogło zabraknąć nagradzanych w wojewódzkich oraz ogólnopolskich konkursach serów łomnickich z Gospodarstwa ekologicznego Kozia Łąka w Łomnicy prowadzonego przez Bożenę i Daniela Sokołowskich. W 2010 roku Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Janina i Wiktor Zimmerowie – właściciele gospodarstwa rolnego Agroturystyka Łomniczanka w Łomnicy przygotowali regionalny obiad. W gospodarstwie hodowane są kury, karpie, bydło, a najnowszym projektem jest sklep z produktami regionalnymi.

Mysłakowice było niegdyś zagłębiem lnu ze słynną fabryką Orzeł. Renata Mażul, właścicielka zakładu krawieckiego przed wielu latu zakochała się w tym materiale i kultywuje tradycję wytwarzając wyroby ozdobne, użytkowe oraz odzież.

 

Droga Smaku czyli platforma Via gustica to delektowanie się i smakowanie, korzystanie z bogactwa kulinarnego i odkrywanie na nowo tradycji kulturowych. Zaprezentowanie choćby niewielkiego wycinka bogactwa i potencjału turystycznego Dolnego Śląska miało przybliżyć ją uczestnikom i zapewnić promocję w mediach.

 

Projekt jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska – Saksonia 2007 – 2013, współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

 

Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu

Specjalista ds. pozyskiwania danych 2

 

Zmodyfikowano: 22.11.2013