Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Chorwacja 19/22.05.2009r.

Spotkanie partnerów projektu i konferencja międzynarodowa
19/22.05.2009, Chorwacja

Spotkanie odbyło się w Opatiji. Rozmowy partnerów dotyczyły przygotowania do podsumowania międzynarodowej współpracy w ramach projektu, która odbędzie się w połowie czerwca 2009 i prezentacji jej wyników przez lidera projektu na spotkaniu z przedstawicielami Komisji Europejskiej pod koniec czerwca 2009. Efektem współpracy będzie wspólne opracowanie przedstawiające wdrażanie przepisów prawnych dot. produkcji bezpiecznej żywności w Unii Europejskiej na przykładzie poszczególnych krajów. Partnerzy projektu przekonani są, że tego typu międzynarodowe spotkania ułatwiają bezpośredni transfer informacji i doświadczeń, nawiązanie konkretnych kontaktów i łatwiejsze planowanie przyszłej współpracy partnerskiej. Poznanie przykładów różnych rozwiązań i podejścia do ich realizacji na miejscu, w danych krajach organizujących poszczególne spotkania partnerskie, daje największe wyobrażenie jak to faktycznie wygląda. Przykłady zaprezentowane w Chorwacji mimo, że nie jest ona w Unii, pokazał wdrożenie systemów jakości w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych na najwyższym poziomie. Wizyta studyjna dotyczyła m.in. zwiedzania regionalnych plantacji winorośli i zakładów produkujących wina z odmian charakterystycznych tylko dla tego terenu, o wyjątkowym smaku i aromacie. Chorwacja, jako kraj rolniczy, słynie m.in. z uprawy winorośli, oliwek i fig, hodowli bydła, owiec i kóz oraz połowów ryb morskich i owoców morza. Znane chorwackie produkty to m.in. wina, oliwa z oliwek, sery, owoce morza, które uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować i osobiście przekonać się o ich wyjątkowym smaku.

Konferencja międzynarodowa
,,Food quality and agri-food production:
differences between the Croatian experience
and the European experience”

Główną częścią spotkania był udział w konferencji międzynarodowej dotyczącej jakości produktów spożywczych i ich bezpiecznej produkcji. Organizatorami konferencji była strona chorwacka reprezentowana przez przedstawicieli jednostki certyfikującej w zakresie rolnictwa ekologicznego AgriBioCert. Podczas konferencji prezentowano unijne przepisy prawne, dotychczasowe osiągnięcia sektora rolno-spożywczego w Chorwacji oraz systemy kontroli produkcji bezpiecznej żywności w krajach partnerskich projektu tj. Finlandii, Polsce, Bułgarii, Węgrzech i Rumunii. Informacje na temat systemu administracyjnego, struktury kontroli i współpracy jednostek branży rolno-spożywczej w Polsce i na przykładzie Dolnego Śląska przedstawiła dr Agnieszka Łętkowska Dyrektor DODR we Wrocławiu.

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 07.06.2013