Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w XXIV edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną oraz na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Zgłoszenia będą przyjmowane do 5 czerwca.

Konkurs odbędzie się 28 czerwca na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu przy ul. Zwycięskiej 8. Konkurs ma charakter otwarty. Może do niego przystąpić każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Konkurs odbędzie się w 2 kategoriach:

Kategoria: POTRAWA 

Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych oraz promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię.

W konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składa się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego


Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem dolnośląskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

Kategoria: PRODUKT 

Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 
 
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty mleczne
3. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne

III. Napoje regionalne
Podkategorie
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszą potrawę regionalną oraz najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostaną nominowani laureaci do nagrody honorowej „Perła 2025”, która zostanie wręczona 27 września 2025 roku podczas Wielkiego Finału Konkursu w trakcie Targów – Smaki Regionów w Poznaniu. 

Termin nadsyłania kart zgłoszenia - w nieprzekraczalnym terminie do dnia 5 czerwca 2025 roku. 

Zgłoszenia należy przesyłać na adres e-mail lub w formie papierowej na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego 
Wydział Obszarów Wiejskich 
Wybrzeże J. Słowackiego 12-14 
50 – 411 Wrocław 
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”  
lub na adres e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl (skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne). 

Informacje na temat konkursu można uzyskać u Pani Patrycji Adamus,
numer telefonu 71 770-44-69, e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl