Dziedzictwo kulturowe i tradycje kulinarne polskiej wsi
W dniach 26-28 maja Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu organizuje trzydniowy wyjazd studyjny do województwa małopolskiego „Dziedzictwo kulturowe i tradycje kulinarne polskiej wsi”.
Do udziału zapraszamy dolnośląskich rolników, przetwórców regionalnej żywności, mieszkańców obszarów wiejskich, kobiety zrzeszone w Kołach Gospodyń Wiejskich i osoby zainteresowane certyfikacją produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwach rolnych.
Uczestnicy odwiedzą cztery gospodarstwa wytwarzające certyfikowane produkty, wpisane na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz te figurujące na prestiżowej liście unijnych certyfikatów „Chroniona Nazwa Pochodzenia" lub „Chronione Oznaczenie Geograficzne". Wyjazd studyjny do jednego z najbogatszych regionów Polski pod względem liczby produktów objętych Systemami Jakości Żywności, pokaże producentom żywności z terenu Dolnego Śląska możliwości związane z certyfikacją produktów wytwarzanych w gospodarstwie.
Celem operacji jest podniesienie świadomości mieszkańców kraju na temat funkcjonowania PS WPR 2023-2027 poprzez wspieranie dziedzictwa kulturowego oraz regionalnych i tradycyjnych produktów. Operacja będzie okazją do przedstawienia przykładów certyfikowanych, regionalnych produktów z bogatą historią regionu, zarejestrowanych w Systemach Jakości Żywności. Będzie także wsparciem służącym wzmocnieniu i rozwojowi rynku żywności lokalnej i regionalnej przyczyniającym się do ochrony dziedzictwa kulinarnego i kulturowego regionów, promocji tradycji i rozpowszechniania jej w UE.
Prezentacja przykładów objętych Systemami Certyfikacji ma zachęcić producentów z naszego regionu do certyfikacji produktów.
Informacji udziela: Katarzyna Cymbała, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich,
katarzyna.cymbala@dodr.pl, tel. 71 339 86 56 wew. 152.