Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Anna Zuber

Anna ZUBER, Czeszyce, gm. Krośnice, powiat milicki

Winnica położona jest we wsi Czeszyce i słynie z dobrych win zarówno białych jak i czerwonych. Pod uprawą winorośli znajduje się 2,8 ha. Wina stały się dostępne dla nabywców od 2015 roku. Pierwsze nasadzenia miały miejsce w 2006 roku na zasadzie prób i błędów zostały posadzone różne szczepy winorośli jak: Bachus, Kerling, Kerner, Dornfelder, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewuertztraminer, Reisling, Solaris, Regent. Obecnie największy areał zajmuje Gewuertztraminera oraz Rejsling. Z uprawy części szczepów zrezygnowano ze względów klimatycznych i glebowych. W winnicy kładziony jest nacisk na jak najmniejsze stosowanie zabiegów i środków chemicznych w uprawach, natomiast stosowane są ekologiczne metody ochrony. Należą do nich efektywne mikroorganizmy, dzięki którym rośliny stają się odporniejsze na choroby. Właściciele winnicy swoje hobby potraktowali, jako pomysł na życie.  Po tym jak porzucili życie w mieście. Zaczęli bardzo poważnie podchodzić do tematu i zgłębiać wiedzę związaną z prowadzeniem winnicy oraz produkcją wina. Ukończyli dwa poziomy kursu WEST (Wine and Spirit Education Trust) oraz studia podyplomowe „Technologia winiarstwa” na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Cały czas uczestniczą w kursach , szkoleniach  a także często wyjeżdżają za granice aby zgłębiać tajemnice winiarstwa. „Winnica de Sas” to nie tylko uprawa winorośli i produkcja wina. Ma tu miejsce wiele wydarzeń artystycznych organizowane są koncerty, okazjonalne wystawy, warsztaty kulinarne, somelierskie. Można także zwiedzać winnice i poznać cykl produkcji win. Regularnie odbywają się koncerty muzyki kameralnej.

W gospodarstwo świadczone są również usługi turystyczne. Turysta ma do dyspozycji domek, który można wynająć i spędzić tu wymarzony urlop w otoczeniu winnicy z widokiem na las, łąkę i winiarnię. Domek jest wyposażony w saunę i kuchnię z salonem. Można tu się zrelaksować, odpocząć i poczuć wspaniały klimat tego miejsca. Degustując tutejsze wina. Jest to miejsce godne polecenia dla osób zainteresowanych enoturystyką. Polacy zaczynają zmieniać upodobania i doceniać dobre regionalne wina. Bardzo ważnym dniem w kalendarzu winnicy „De Sas” jest dzień Świętego Marcina patrona winiarzy i właścicieli winnic. Już po raz drugi w tym dniu w winnicy odbył się koncert połączony z degustacją.  Wszystkie wyprodukowane wina pochodzą z własnych owoców. Roczna produkcja wina to około 4 tyś litrów wina. W 2015 wyprodukowana ponad 5 tysięcy butelek wina. Dodatkowo winnica zaczęła w 2016 roku produkować cydr z jabłek pochodzących z sąsiadującego z winnicą gospodarstwa sadowniczego.

Z ofertą winnicy można się zapoznać na stronie http://winnicadesas.pl

Zmodyfikowano: 29.07.2016