Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

„WAŃCZYKÓWKA” Lucyna Wańczyk, Krzeszów, gm. Kamienna Góra, powiat kamiennogórski

„WAŃCZYKÓWKA” Lucyna Wańczyk, Krzeszów, gm. Kamienna Góra, powiat kamiennogórski

Pani Lucyna Wańczyk zajmuje się przetwórstwem mleka krowiego i koziego. Wytwarzane są z niego sery: długo dojrzewające (Górski Sudecki, Kozi Grzbiet, Winowajca czy Lanselot), dojrzewające (Gouda Farmerska, Rogaty, Myster Wańczyk, Koźlak), pleśniowe (Kamyk, Talar, Kąsek Sudecki), kwasowo-podpuszczkowe (Kaszmirek Biały i Czarny, Tłuścioch, Luzik), twarogowe (Lajcik, Sonaty, Rapsodie, Lekusi), jogurty owocowe i naturalne oraz masło produkowane w sposób ręczny. Właściciele dokładają wszelkich starań, dbając o jakość surowca, stosując zasadę, że produkty powstają od momentu pastwiska a kończą się na produkcie finalnym.

Państwo Wańczykowie w 2005 roku założyli gospodarstwo rolne ukierunkowane na hodowlę kóz. Pedagog i leśnik - z miłości do zwierząt, rozpoczęli swoją przygodę z rolnictwem. Początkowo było to kilka świnek i kóz, potem pierwsza krowa, ofiarowana przez zaprzyjaźnionych rolników. Coraz większe zainteresowanie „swojskim mlekiem” spowodowało, że postanowili powiększyć stado. Ucząc się rolnictwa wybrali się do Poznania na Targi POLAGRA, gdzie odkryli ser podpuszczkowy. To tam narodził się pomysł na produkcję serów w gospodarstwie pod nazwą „WAŃCZYKÓWKA”. Pierwsze sery powstawały przy pomocy kuchennej łopatki i durszlaka. Po raz pierwszy zostały docenione w 2008 roku, otrzymały I miejsce w konkursie „Produkt Ziemii Kamiennogórskiej”. Dzięki promocji na targach i wystawach organizowanych przez UMWD oraz DODR we Wrocławiu, sery farmerskie z Wańczykówki uzyskały pozycję produktu regionalnego z Dolnego Śląska. Rolnicy zdobywali wiedzę i doskonalili umiejętności w zakresie produkcji serów, podpatrując innych serowarów z Polski, Niemiec i Włoch. Z uwagi na rosnące zainteresowanie i wzrost zapotrzebowania na produkowane w gospodarstwie sery, postanowili wybudować MLO. W 2011 r. wzięli kredyt na realizację opracowanego technologicznego projektu dot. przetwórni serów. Dziś zakład zatrudnia 8 osób, co stał się jednym ze strategicznych zakładów na lokalnym rynku pracy. Przerabia ok. 12 000 litrów mleka krowiego i koziego. Produkty z Wańczykówki, znane są smakoszom. Zostały docenione przez znanego dziennikarza kulinarnego Roberta Makłowicza oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka. W okresie od 2008 roku sery farmerskie z Wańczykówki zdobyły osiągnięć w lokalnych i ogólnopolskich konkursach i targach żywnościowych. W najbliższym czasie właściciele planują dalszą rozbudowę przetwórni, poszerzenie współpracy z lokalnymi odbiorcami zdrowej żywności oraz restauracjami doceniającymi lokalne produkty. Właściciele planują również rozszerzenie działalności o działalność edukacyjną w zakresie serowarstwa.

Firma jest małym zakładem przetwórczym mleka krowiego i koziego. Wytwarzane produkty charakteryzują się dużą konkurencyjnością polegającą na produkcji unikatowo smakowych serów tzw. żółtych, twarogowych oraz jogurtów z dodatkiem naturalnych soków owocowych. Wytwarzane produktu cechują sią wysoką jakością oraz cieszą się dużym uznaniem konsumentów.

 Z ofertą świadczonych usług można się zapoznać na stronie http://www.wanczykowka.pl

Zmodyfikowano: 29.07.2016