Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

„KAR” Przedsiębiorstwo Prywatne Jerzy Karczewski Lutynia, gm. Miękinia, powiat średzki

1.    „KAR” Przedsiębiorstwo Prywatne Jerzy Karczewski Lutynia, gm. Miękinia, powiat średzki

Przedsiębiorstwo Prywatne „KAR” Jerzy Karczewski zostało założone na początku lat 90-tych. Jest to rodzinna firma zajmująca się zaopatrzeniem gospodarstw w środki do produkcji rolnej, takie jak: nawozy sztuczne, mineralne, środki ochrony roślin. Doświadczenie oraz wiedza rolnicza zdobywana przez Pana Jerzego już od szkoły średniej profilowanej przez studia rolnicze aż po prace w dziale naukowym Instytutu Sadowniczego i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Filia w Wróblowicach, pozwoliły rozpocząć własną działalność gospodarczą. Dzisiaj Pan Jerzy prowadzi firmę do wraz z synem Maciejem. Maciej już od młodych lat przysposabiał się do działalności rolniczej. Po ukończeniu studiów na Akademii Rolniczej we Wrocławiu, odbył roczną praktykę w Wielkiej Brytanii oraz dwuletnią w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Przedsiębiorstwo KAR corocznie organizuje wspólnie z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu konferencję dla dolnośląskich producentów owoców jagodowych poświęconą aktualnym problemom w uprawie truskawek, malin, borówek. Dzięki kontaktom z Instytutem w Skierniewicach każdy z klientów może liczyć na fachowe doradztwo oraz dobór właściwych preparatów, tak aby wykonywane zabiegi były skuteczne oraz bezpieczne. 

Dodatkową działalnością jest produkcja tłoczonych, naturalnie mętnych soków pod marką „Maciejowy Sad”. Soki produkowane są wyłącznie z własnych owoców, dzięki czemu, surowiec ma gwarancję najwyższej jakości. Brakujące surowce, stosowane jako dodatki smakowe do produkowanych soków, takie jak: grusze, aronia, burak ćwikłowy oraz mięta, kupowane są od lokalnych producentów. Zaletą tak produkowanych soków jest ich całkowita naturalność, gdyż nie są dodawane żadne dodatkowe składniki, takie jak: cukier i woda. Jedynym sposobem konserwacji soków jest metoda termicznej pasteryzacji. Dzięki temu procesowi, ich trwałość pozwala zachować właściwości i smak nawet trzy tygodnie po otwarciu. Soki oferowane są w opakowaniach szklanych 0,3 l oraz w nowoczesnych opakowaniach 5 i 3 litrowych w systemie (bag-in-box), który umożliwia ich spożywanie po otwarciu, przy zachowaniu czystości mikrobiologicznej przez dłuższy okres. Umyte owoce rozdrabniane są w młynku, następnie powstałą pulpę przekłada się warstwowo na specjalne chusty na pastę i wyciska. Tak powstały sok poddaje się procesowi pasteryzacji i rozlewa do opakowań końcowych.

Soki „Maciejowy Sad” otrzymały liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach, takich jak: Nasze Kulinarne Dziedzictwo, Produkt Regionalny 2012, Dolnośląski Produkt Regionalny 2014, Doceń Polskie. Zebrane owoce składowane są w chłodni i przechowywane w systemie kontrolowanej atmosfery przez cały rok, aż do następnych zbiorów. Produkcja jabłek wynosi 1500 ton z czego ok 600 ton przetwarzanych jest na soki. Parametry w chłodni uzyskiwane są dzięki zastosowaniu płuczki CO2, generatora azotu oraz gazoszczelnym komorom. Jabłka składowane są w modyfikowanej atmosferze 2% O2 i 2% CO2, dzięki czemu zahamowane są procesy życiowe owoców, tak aby po okresie przechowywania smakowały jak w dniu zbioru.

Przetwórstwo prowadzone jest na bazie owoców z własnego gospodarstwa sadowniczego o powierzchni 37 ha,  prowadzonego przez Macieja. Sady położone są w podwrocławskiej wsi Lutyna w gminie Miękinia. Powierzchnia nasadzeń jabłoni aktualnie wynosi 28 ha. Uprawiane są takie odmiany, jak: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Szampion, Jonagold, Idared. Inne uprawy sadownicze, to wiśnie na pow. 1 ha oraz brzoskwinie 1 ha. Pozostałe działki rolne wykorzystywane są typowo rolniczo, tak aby w przyszłości można było założyć kolejne sady owocowe. W przyszłości planowane jest ulepszenie składu odmianowego sadów z uwzględnieniem parametrów dla przetwórstwa. System uprawy jabłoni polega na prowadzeniu drzew przy specjalnych konstrukcjach ze słupów, drutu oraz tyczek. Tylko nowo założony w grudniu 2015 r. sad prowadzony jest na 4 drutach zamiast tyczek.

W sadzie prowadzone są próby z nowymi odmianami, aby sprawdzić ich uprawę w warunkach Dolnego Śląska. Większość jabłoni prowadzona jest na podkładce karłowej M9, stąd konieczność stosowania podpór. Ten system uprawy zapewnia wysokie, coroczne plony w ilości 50-60 ton/ha. Sady prowadzone są wg programu Integrowanej Produkcji owoców, polegającej na łączeniu biologicznych i chemicznych metod ochrony. Zapewnia to otrzymanie pięknych i zdrowych plonów. Wszystkie sady są w pełni nawadniane z zastosowaniem fortygacji. Stosowane dawki są tak dobierane, aby ilość podawanych nawozów wystarczała roślinom tylko do czasu następnej aplikacji (np. na tydzień). Dzięki stosowaniu zabiegu fertygacji, kompleks glebowy nie jest nawożony na zapas.

W 2012 roku Gospodarstwo „Maciejowy Sad” otrzymało pierwsze miejsce w ogólnopolskim prestiżowym konkursie Rolnik Farmer Roku.

Rodzina Karczewskich już od dawna okazywała zamiłowanie ogrodnicze. Mały Jerzy sadził guziki, oczekując pięknych plonów, a mały Maciej chcąc pokazać, że jest już odpowiedzialnym sześciolatkiem rozjechał traktorem pół sadu brzoskwiniowego. Kiedy dziecięce fascynacje stały się pomysłem na życie, Jerzy założył pierwszy sad i po dziś dzień razem z synem Maciejem prowadzi gospodarstwo na urodzajnej, lutyńskiej. Co kryje "Maciejowy Sad" - opowiada sam Maciej Karczewski w filmiku zrealizowanym przez LGD Kraina Łęgów Odrzańskich można zobaczyć na stronie https://www.youtube.com/watch?v=2bLpzHVjP8Q.

Z ofertą Gospodarstwa Sadowniczego można się zapoznać na stronie http://maciejowysad.pl

Zmodyfikowano: 29.07.2016